Zverejnené: 30.05.2024

Mukesh Ambani


Predseda a výkonný riaditeľ RIL Mukesh D. Ambani je chemický inžinier z Inštitútu chemickej technológie v Bombaji. V predstavenstve spoločnosti Reliance je od roku 1977. Inicioval spätnú integračnú cestu spoločnosti Reliance – od textílií k polyesterovým vláknam a ďalej k petrochemickým výrobkom a rafinácii ropy a následne k prieskumu a ťažbe ropy a zemného plynu. Vytvoril viacero svetových výrobných závodov s rôznymi technológiami, ktoré zvýšili kapacity petrochemickej výroby spoločnosti Reliance z menej ako milióna ton na približne 21 miliónov ton ročne.

Koncom deväťdesiatych rokov stál na čele vytvorenia najväčšej ropnej rafinérie na svete v Jamnagare v indickom Gudžaráte. Mukesh Ambani viedol vývoj a implementáciu maloobchodnej siete organizovanej v celej Indii pre Reliance, ktorá zahŕňa viaceré formáty a infraštruktúru dodávateľského reťazca. Dnes je Reliance Retail najväčším organizovaným maloobchodným hráčom v Indii. Je členom nadačnej rady Svetového ekonomického fóra. Zvoleným zahraničným členom prestížnej americkej Národnej akadémie inžinierstva. Je členom Global Advisory Council of Bank of America. Je tiež členom Medzinárodnej poradnej rady The Brookings Institution.

V januári 2024 Forbes India označila Ambaniho s čistým majetkom 96,4 miliardy dolárov za najbohatšieho človeka v Ázii. V roku 2021, 2022 a 2023 bol uvedený v každoročnom zozname miliardárov magazínu Forbes ako jeden z 10 najbohatších ľudí na svete.



 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách